De 13 stappen van rijst verbouwen.
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg Marije
01 Maart 2013 | Laos, Luang Prabang
Stap 1: Het selecteren van de zaadjes. Sommige zaadjes zijn leeg en ze willen alleen de beste zaadjes planten. Eerst worden dus de lege van de volle gescheiden. Dit doen ze door de zaadjes in zout water te gooien, de volle zullen dan naar beneden zakken en de lege blijven drijven.
Stap 2: De zaadjes planten in kleine bakjes met compost. Na ongveer 14 dagen zijn ze groot genoeg.
Stap 3: Het veld ploegen met hulp van een waterbuffel genaamd Suzan.
Stap 4: Het planten van de inmiddels kleine rijstplantjes uit de bakjes in het omgeploegde veld.
Stap 5: Irrigatie en onkruid wieden. Door met de hand een geul te maken in het zand laten ze steeds water in het veld stromen zodat de rijst planten onder water blijven staan. Het onkruid wordt met de hand eruit getrokken, tot een bal gemaakt en weer terug de grond in gestopt als compost.
Stap 6: Het oogsten van de rijstplanten met een zelfgemaakte zeis.
Stap 7: De inmiddels gedroogde rijstplanten bij elkaar binden en de zaden eruit slaan.
Stap 8: Met grote waaiers over de zaden waaieren/blazen om de goede rijst van de slechte te onderscheiden. (De goede zaden zijn zwaar en blijven liggen, de slechte zijn licht en waaien weg)
Stap 9: De rijst vanuit de bergen terug naar de boerderij brengen. (Alleen in het natte seizoen)
Stap 10: De zaden stampen zodat de schillen ervanaf gaan en de rijst eruit komt.
Stap 11: De gestampte zaden zeven zodat er 3 verschillende delen overblijven:
- De rijst
- Het fijne stof van de zaden wordt gebruikt als kippenvoer
- De schilfers van de zaden worden gebruikt om rijstwhiskey van te maken
Stap 12: De rijst weken in water voor 3 tot 10 uur en daarna schoonspoelen.
Stap 13: 10 minuten stomen, dan de rijst omdraaien en nog een keer 10 minuten stomen.
Omdat 13 een universeel ongeluksgetal is, verzon onze gids stap nummer 14: Het eten van de rijst! We kregen een lunch met alleen maar producten gemaakt van rijst. Er waren dunne wafeltjes gemaakt van rijst en kokos in kokervorm. Iets dikkere rijstkoekjes met een suikerlaagje. Normale sticky rice met een chilidip. Rijstwafels. En natuurlijk als drankje: rijstwhiskey!
Zie foto's.
01 Maart 2013 - 15:54
Tamara, Maudy En Joost:
Jee, wat maak je toch een leuke bijzondere dingen mee! Geniet van deze ervaring!
Wij zitten morgen in de stoel bij Servaas; kaal dat je er dan niet bent.
Bij ons gaat het best goed: Maudy is bijna 31 wkn zwanger em alles blijft rustig.
Joost kan niet wachten tot zijn broertje er is; hij heeft al hele visioenen van 'samen in bad', 'samen spelen' etc, zo schattig!
Groetjes, Tamara, Maudy en Joost -
01 Maart 2013 - 19:12
Veronica:
Wat een mooi verhaal! Je eet nooit meer rijst zonder hieraan terug te denken.
Ik heb ook ooit eens 'geholpen' met de oogst. De manier waarop ik een bosje maakte en afsneed, wekte op de lachspieren van de vrouwen in het rijstveld. Heel veel verderop hoorden we ze nog lachen............
Blijf genieten!
Hartelijke groet,
Veronica le Coq. -
03 Maart 2013 - 11:46
Sylvia En Arjen Van Eijk:
Lieve Marije, wat een leuk en interessant verslag! De foto's zijn ook superleuk. Je straalt echt dus hebt het gelukkig helemaal naar je zin. hier in NL begint langzaam de lente. De vogels beginnen weer een beetje te nestelen en de eenden zijn er weer. En ja rijst kopen we gewoon in een doosje bij de AH :-) Maar we zullen zeker aan je denken als we het opeten. Blijf vooral genieten. Dit is de belevenis van je leven!!
Liefs Arjen en Sylvia -
07 Januari 2019 - 07:14
Frans:
boe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
25 November 2019 - 13:44
Kat:
wat is dit simpel verbouwen -
25 November 2019 - 14:03
Aa: