Luang Prabang, Vang Vien - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van Marije Bots - WaarBenJij.nu Luang Prabang, Vang Vien - Reisverslag uit Luang Prabang, Laos van Marije Bots - WaarBenJij.nu

Luang Prabang, Vang Vien

Door: Marije

Blijf op de hoogte en volg Marije

28 Februari 2013 | Laos, Luang Prabang

Sabaidee

22-2 Ben in in Luang Pranbang aangekomen.
Het is een erg leuk relaxt stadje een beetje zoals Pai in Thailand. We zijn er met de boot naar toe gegaan en hebben tussen door een stop gemaakt bij een grot waar honderden boeddha beelde in stonden. Aangekomen in Luang Prabang zijn we naar ons hostel gegaan waar ik de kamer weer deelde met Mireille en Sophie. In Lunang Prabang is er iedere avond een night market met onzettend veel souveniers. Daar heb ik voor het eerst echt het afdingen onder de knie gekregen. Het is na een tijdje ook gewoon een soort kick om het zo goedkoop mogelijk te krijgen. Ik heb me dan ook aardig uitgeleefd op de souveniers en mijn tas puilt behoorlijk uit.

23-1
Vandaag zijn we naar de Kuang Si Falls gegaan. Een waterval park waar je ook kunt zwemmen. We namen met nog wat andere mensen een tuktuk en na een uurtje rijden met onderweg een mooi uitzicht langs kleine dorpjes waren we er. In het park was ook een beren opvang. Het stelde niet heel veel voor en er waren maar een stuk of 4 beren maar toch leuk om even te zien. In het park zijn meerdere watervallen en meren waar je in kunt zwemmen en een grote waterval waar je over heen kunt lopen. Het was er ontzettend druk maar wel heerlijk koel en heel mooi om door heen te lopen. We zijn er een een tijdje gebleven en toen weer terug met de tuktuk.
Die avond heb ik samen met Mireille in een heel leuk restautantje, dat in gericht was als een tuin, een waterbuffel stoofpot gegeten. Het was verassend lekker. Ik heb nu al bijna alle traditionelen gerechten gegeten. Ik had al een keer laab gegeten, een koude vlees salade met minced meat en kruiden, een keer Laos worstjes, papaya salade, en heel veel sticky rice met mango of banaan. Sticky rice is hier echt het ding om te eten en je krijgt bij ieder gerecht wel een mandje met sticky rice. Je moet er dan een beetje afpakken en dat tot een balletje maken om daarme in je eten te dopen, erg lekker maar ik ben echt een fan geworden van de sticky rice met mango of banaan. Het lijkt een beetje op rijstenbrij en is een nagerecht.
Je merkt hier in Laos nog veel van de Franse invloeden en dat merk je ook aan het eten, je kunt hier overal crepes kopen en hele lekkere stokbroden met al het beleg dat je kunt bedenken. Ook combinaties die je misschien niet snel zou nemen zoals pindakaas met mango. Ook heb je bakerys met al het gebak dat je maar kunt verzinnen en alles is 2 x zo groot als in Nederland.
In Luang Pranbang heb je heel veel leuke bars waar je in plaats van aan een tafel met stoelen, op allemaal kussens op de grond kunt zitten en gezellig kunt kletsen en wat drinken of zelfs in sommige waterpijp kunt roken. Er hangt een hele relaxte sfeer en iedereen gaat hier 's avonds naar de bar.

24-2
Vandaag heb ik met Mireille en Sophie de rice experience gedaan. Je leert dan de 13 stappen van het groeien en maken van rijst. Het werken op de rijstvelden en weven zijn de 2 meest uitgevoerde beroepen hier in Laos dus het leek ons heel interessant.
We zaten in een groep met allemaal oudere mensen waarvan de meeste uit Amerika. Het was erg grappig om eens niet tussen de jonge toeristen te zitten. We hebben die ochtend alles geleerd over rijst en ook zelf een aantal stappen van het rijst maken gedaan. Zie de blog met foto's hierover.

25-2
Gister was het rijst, vandaag is het weven. Ik ben met Mireille en Laura een hele dag naar een weverij geweest waar we alles leerde over weven en het ook zelf gingen doen. Eerst kregen we uitleg over hoe ze de zijde uit de cocon halen en hoe ze het dan bewerken. Daarna kregen we te zien hoe het weven ging. Daarna gingen we zelf aan de slag. Het kleuren van de zijde gebeurd met alleen maar natuurlijke producten, zoals planten, as, wortels en vruchten. We mochten 3 kleuren uitzoeken en gingen daarna de spullen uit de tuin halen die daarvoor nodig waren. De planten moesten eerst tot pap gestampt worden in een kom en daarna werd het gemengd met water en moest je de zijde erin weken en kneden voor de kleur. Na de uitgebeide lunch die erbij zat werden we aan het werk gezet en gingen we weven. Het weefapparaat is helemaal van hout gemaakt en het zit vol met touwtjes. Met al die touwtjes maken ze het patroon. Je bediend het apparaat met 2 pedalen met je voet. Je hebt 2 rijen draden boven elkaar en je schuift daar een soort grote klos doorheen, als de klos aan de rechter kant eruit komt dan trap je het rechter pedaal in en schuif je daarna een houten bord tegen de draden aan. Hetzelfde geld voor links. Het was eerste echt een wennen en heel ingewikkeld maar na een tijdje had ik het door en was het heel leuk om te doen. We hebben een met een beetje hulp een aardig grote lap met print kunnen weven die we mee naar huis mochten nemen. Zie foto's.

26-1
Vandaag zijn we naar Vang Vien gegaan. Het staat bekend om het tuben, in een rubber band over de rivier drijven en dan ontertussen drinken. Verder is het een beetje een feest stad met alleen maar restaurants en bars. In bijna alle restaurants hebben ze grote flatscreen tv's waar ze friends op draaien, vraag me niet waarom maar daar zijn ze hier bekend om.
We hadden een nieuwe tourgide en een aantal nieuwe mensen in de bus. Ik slaap weer op de kamer met Mireille en Sophie.
Die avond zijn we met de groep en de tourgide uit eten geweest. Veel restaurants hier hebben geen tafels met stoelen maar een soort verhogingen met lage tafels met kussens er om heen waar je op kunt zitten of kunt liggen, heel relaxed. Vang Vien is vooral een stad waar je niks doet en een beetje hangt en friends kijk en dan 's avonds uit gaat. Het is voor mijn iets te toeristisch en iets te veel zuipen.

Vandaag is het 27-2 en we hebben niet heel veel gedaan hier in Vang Vien, het is ook heel erg warm hier dus je hebt ook niet veel zin om dingen te doen. Gister zijn we uit gegaan naar de enige club hier die tot wel 1.00 uur 's nachts open is. Heel grappig om de Laotianen uit te zien gaan en vooral in die club zijn en veel ladyboys.
Morgen gaan we naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Daar blijf ik maar 1 nacht om daarna terug naar Bangkok te gaan met de nachttrein.

Tot de volgende blog.

• 28 Februari 2013 - 10:09

Sandra:

Wat een leuke uitstapjes ben je daar aan het doen! Je lijkt wel een local zo :)
    Echt heel fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt.
    Geniet er goed van lieve Marij! En tot over een x aantal weken.
    X

• 28 Februari 2013 - 18:06

Loes:

Haj Marije,

Dank voor de fotolinks en wat een prachtige plaatjes, je kunt er goed mee overweg.
    Heel bijzonder om te zien dat je midden in de oude wereld zit qua beroepen en handwerk en dat via deze moderne middelen met ons kunt delen.

Liefs Loes

• 03 Maart 2013 - 11:36

Anja Ossenblok:

Dag Marije,

Echt bijzonder om hier achter mijn beeldscherm en vanuit een regenachtige omgeving jouw verhalen te lezen. Krijg er wel een zonnig gevoel bij. Leuk dat je zoveel indrukken op doet. Geniet lekker verder. Hg Anja